Маслени Филтри

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Маслените филтри са предназначени за отстраняване на вредни частици от моторните масла, които могат да се образуват в резултат на износване на триещите повърхности вътре в двигателя или в следствие на попадане в маслото на твърди продукти от изгоряло гориво. Маслените филтри в голямата си част са с неразглобяеми конструкции, в метален корпус със филтриращи елементи и защитни клапани вътре.

Обичайно в маслените филтри се установяват противодренажни и противопреливни клапани. Последният клапан на масления филтър сработва, в случай че маслото не може да премине свободно през филтриращия елемент. Това може да стане например, при повишен вискозитет на маслото в условия на минусови температури или извънредно замърсен филтриращ елемент на масления филтър. Противодренажният клапан на маслените филтри се установява на входа и при работа на двигателя той винаги е открит. След спиране на двигателя клапана се затваря и спира маслото вътре във филтъра да изтече обратно. Такъв принцип позволява на маслото при следващ пуск на двигателя мигновено да постъпи в смазващата система.

Маслените филтри могат да имат и друга конструкция, когато сменяемия филтриращ елемент се монтира в стационарен корпус на цилиндровия блок на двигателя. Клапаните при такава конструкция се намират непосредствено в двигателя. Корпусът и клапаните остават в двигателя през целия експлоатационен период. За разлика от корпусния филтър, филтърния елемент не съдържа метални влакна и задържа по-голям обем замърсявания. Преимуществата на този тип – сравнително ниска цена и възможност за леко оползотворяване.

Освен това на пълнопоточни маслени филтри в много двигатели се установяват байпасни маслени филтри. Те са специално предназначени за филтриране на сажди – един от главните източници на замърсяване на моторното масло. Частиците сажди имат размери 1-5 мкм, и следователно само в незначителни количества се улавят от класическите пълнопоточни маслени филтри, разчитани на частици с размер 10 мкм, и достатъчно бързо се натрупват в маслените магистрали.

Използването на такива маслени филтри, като основни е невъзможно, защото обратната страна (високата степен на филтрация) оказва ниска пропускателна способност и малък ресурс. По тази причина байпасните маслени филтри пропускат само част от циркулиращия в двигателя маслен поток, но пък филтрират замърсени частици замърсени с размер 1…2 мкм, докато обичайните пълнопоточни филтри в най-добрия случай са способни да задържат няколко пъти по- големи частици. Класическите байпасни филтри се използват за двигатели на автомобили и специална техника, за двигатели на стационарни силови установки.

Отделен тип маслени филтри се явяват комбинираните маслени филтри, обединяващи в един корпус пълнопоточните и байпасни елементи. При работа на такива филтри част от маслото преминава през основен филтриращ материал, а част – през материал с повишена степен на филтрация. В резултат се получава ефект, както и при използването на два отделни модификации маслени филтри. Единствено ограничение при използването на комбиниран маслен филтър може да стане неговия размер, не позволяващ да се установи такъв маслен филтър на някои модели техника.

За разлика от въздушните и горивни филтри ресурса на маслените филтри е свързан с периода на смяна на маслото в двигателя. Понеже маслото в двигателя в резултати от нагряване, горене, дифузия, разход и други процеси не само се замърсява, но и сменя с времето своя химичен състав – (старее), всеки производител на двигатели в зависимост от типа техника и марка масло избира препоръки по интервал за смяна. Т.е. честотата на смяна на маслото е свързана не само с неговото физическо замърсяване, но и с неизбежната загуба на полезни свойства. Препоръките на голяма част от производителите на двигатели и специална техника (Deutz, Cummins, Liebherr, Perkins и други)относно интервалите за смяна на стандартни масла са до 250 моточаса и за нови типове масла – до 500 моточаса. В последният случай производителя винаги оговаря, че при тежки условия на експлоатация, а така също при използване на гориво с ниско качество този период трябва да бъде съкратен.

Затова Donaldson при създаването на маслени филтри се ориентира на златна среда между периодите на смяна на маслото, експлоатационния срок на масления филтър и неговата стойност (масления филтър също има свой ресурс). Във връзка с тези особености в компанията са разработени маслени филтри серия Donaldson Endurance.

Специално за филтрите от тази серия специалистите на компанията са създали и запатентовали филтриращи материали, произведени на основа технологията Syntec (виж фотографията), отличителна особеност – производство на филтриращи материали от синтетични влакна със степен на филтрация 10 мкм. Такава тънкост при филтрация значително (по данни от изпитания до 98,67%) подобрява качеството на филтрация при моторните масла, като позволява да се сменя маслото, а така също и самите филтри (винаги се препоръчва едновременна смяна) в 1,5…2 пъти по-малко в случай на използване на целулоза.

image014

 

При филтрите Donaldson Endurance в сравнение с обичайните маслени филтри е повишена пропусквателната способност за сметка на по- равномерно разположение на синтетичните влакна в материала на филтъра. Благодарение на използването при производството филтриращи материали и съвременни технологии, като термостабилизация, металокордироване и многослойност, те се отличават с повишена стабилност и способност да издържат работно налягане до 6895 кПа.

За маслени филтри от сменяем тип компанията Donaldson използва запатентована технология за радиално уплътнение Radial Seal. Тази технология предвижда да се оборудва филтъра с набор от специални конусни запушалки, което да гарантира плътност при прилягане на филтърния материал към елемента на корпуса, като се достига надеждна и оптимална херметичност.

Техническото съвършенство на произвежданите от компанията Donaldson филтри притежават и известни инженерни решения. Например, филтрите снабдени с обратен клапан, препятстващ изтичането на неочистено масло, а така също устройството за предотвратяване на изливане на отфилтрираното масло в случай на спиране на двигателя. Освен това, в конструкцията на някои модели маслени филтри е внедрена саморегулираща байпасна мембрана, осигуряваща постъпване на масло в двигателя с висок вискозитет или в случай на силно замърсен филтриращ елемент.

Компанията Donaldson предлага комбинирани филтри Endurance, съчетаващи функциите на пълнопоточни и байпасни филтри. За повишаване ефективността на филтрацията - на 18-40% и замърсяването - на 40-60% (по тест на научния департамент на компанията Donaldson) те се използват за снабдяване на армията, ВВС, корпуса на морската пехота и флота на САЩ.

Филтрите от серията Donaldson Endurance със всички изброени технически особености на постоянна основа се поставят, както на серийни модели на конвейрите на повече от 30 водещи световни производители на специална техника и търговски транспорт (Liebherr, Terex, Cat, Komatsu, Hitachi, Case New Holland, John Deere, КамАЗ, Volvo, M.A.N., Scania, Fiat, Deutz, Cummins, Perkins, Detroit Diesel и други).

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.