Масло Форд 5w30: характеристики и преимущества на известната Формула Ф

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Историята на съществуването на компанията Ford датира повече от 100 години.През това време тя успя да направи истинска революция в автомобилния свят и до този момент да се превърне в един от водещите играчи в него.

Циркулиращи масла

Автомобилите с марка Ford са високо ценени заraди качество, надеждност, комфорт - и това е оправдано, защото техният производител използва най-модерните технологии и подбира уникални консумативи за обслужване на автомобилите си.

Марката Ford произвежда по-специално двигателни масла, най-популярното от които е универсалното всесезонно масло Ford Formula F 5w30.

Противно на общоприетото схващане, то може да се използва не само в автомобили Ford, но и в превозни средства от други марки с подобни препоръки.

Ще разгледаме характеристиките, предимствата и областите на приложение на маслото Ford Formula, а също така ще посочим признаците на наистина висококачествения оригинален продукт.

Масло Ford Formula F 5w-30: технически характеристики

Двигателното масло Ford Formula F 5w30 се произвежда на висококачествена синтетична основа с добавяне на специален пакет присадки по метода на хидрокрекинг.Всички негови допуски и характеристики подлежат на преминаване на подходящи лабораторни и практически тестове.

Има няколко основни характеристики, на които следва да се акцентира внимание:

 • Оптимален вискозитетен индекс – 170
 • Долен предел на течливост – -42 °С
 • Висока температура на възпламеняване – +220 °С
 • Динамичен вискозитет при -30 °С – 6200 МПа/сек
 • Кинематичен вискозитет при температура +40 °С – 85 мм2/сек

Маслото Ford Formula F 5w-30 има всички необходими одобрения на производителя (WSS-M2C913-A, WSS-M2C913-B, WSS-M2C913-C) и отговаря на изискванията на настоящия стандарт ACEA A5 / B5.

Изключително успешната степен на вискозитет на маслото - 5W30 - позволява да се позиционира като универсален всесезонен продукт.

Тестът на триене показа, че Ford Formula F създава силен маслен филм върху частите на двигателя, като по този начин улеснява плъзгането на контактните повърхности и значително намалява тяхното износване.Това удължава живота на двигателя и намалява риска от повреда.

Присадките, добавени към маслената основа, гарантират запазването на свойствата на продукта при всякакви натоварвания, както и отлична почистваща способност.Маслото ефективно предотвратява образуването на въглеродни отлагания, утайки и лакови отлагания, като същевременно не се сгъстява.

Стабилният вискозитет на Ford Formula F 5w-30 е значително предимство за жителите на северните райони.Благодарение на това свойство, течливостта на маслото остава отличнoпо всяко време на годината, което улеснява студеното стартиране на двигателя, осигурява му защита и смазване от първите секунди на работа.

В жeгата маслото не се втечнява и избледнява силно, в сравнение с минусовите температури.

Форд Формула Ф помогает двигателю раскрыть свой потенциал, повышает его мощность и КПД. Благодаря существенному снижению потерь на трение и поддержанию чистоты мотора обеспечивается экономия топлива.

Използване на маслото

Ford Formula F е синтетично моторно масло, поради което се препоръчва да се налива в нови автомобили или автомобили с малък пробег.За силно износени двигатели просто няма смисъл да се използва скъпа синтетика.

Моторното масло от Форд може да се налива в четиритактови бензинови или дизелови силови агрегати, включително:

 • Турбирани установки
 • Инжекторни системи
 • Двигатели с пряко впръскване на горивна смес
 • Двигатели с каталитически неутрализатор
 • Двигатели със система за рециркулация на газове

Пневматични системи

Маслото Formula F може да се използва както в града, в режим на чести стартирания и спирания на двигателя, така и при магистрални условия - при максимални скорости и висока мощност.

Самият производител позиционира своя продукт, като оригинална моторна течност за автомобили Ford от последно поколение.

Въпреки това, като се вземат предвид техническите характеристики, допуските и съответствието със строгите международни изисквания, Формула F може да се използва за обслужване на автомобили от други производители: Volvo, Mazda, Land Rover, Nissan, Volkswagen, Skoda, Honda и др.

Допуска се използване на масла Ford Formula F 5w30 в товарни автомобили. В мототехника не се използва.

Особености и преимущества

Истинското двигателно масло на Ford няма обективни недостатъци. Ако е избрано правилно - в съответствие с препоръките на автомобилния производител, като се вземат предвид необходимите характеристики и изисквания - маслото изпълнява пълния набор от декларирани функции.

Като преимущества маслото Ford Formula F 5w30 може да се отдели:

 • Наличие на голям списък от допуски от различни автопроизводители
 • Висока ефективност в условия на повишено натоварване на двигателя
 • Стабилен вискозитет в различни температурни режими (всесезонност)
 • Плавна, равномерна и непрекъсната циркулация в системата на двигателя
 • Незначителна изпаряемост (отсъствие на необходимост от често доливане)
 • Способност да създава на триещите се детайли плътна защита, намаляваща износването
 • Осигуряване на малко количество вредни емисии в атмосферата
 • Антикорозионни и противоокислителни свойства
 • Добри миещи свойства за сметка на специални присадки и антиоксиданти
 • Способност да понижава нивото на шума на работа на двигателя
 • Удължен експлоатационен срок
 • Увеличен интервал на смяна

Ето какви отзиви за маслото Ford Formula F 5w30 може да се намери в простора на Интернет.

„Отлично съотношение цена/качество!Разходва се икономично, почти не мирише.Тубис различна денивелация, с удобни дръжки.Смазочността също е страхотна."

„Истинското масло на Ford е достъпно, евтино и много висококачествено.Смазва и предпазва добре, двигателят се стартира лесно в студено време." „Веднага ме устройва, през зимата двигателят стартира перфектно, през лятото не избледнява при повишени натоварвания, изпарява се малко, през лятото повече, през зимата по-малко.Рядко се налага да доливаш."

Артикули и туби

Много собственици на автомобили, които са оценили високото качество на двигателното масло Ford Formula F 5W-30, продължават да търсят този състав в магазина под стария артикул 14E8BA, считайки го за оригинален.

Това, действително е така, но кода е остарял още в 2016 година.

Днес маслото има артикул 15595Е. Производителят не само е преминал на ново обозначение, но и е сменил дизайна на етикетите и самите тубички.

В магазините маслото Форд от гамата Формула Ф е представено в 4 варианта на тара: тубички от 1 и 5 литра, варели от 60 и 208 л.

Отличителни признаци на оригинала

Електроизолационни масла

За да не се разочаровате от маслото Ford Formula F 5w30, трябва да можете да различите висококачествен оригинален продукт от фалшив продукт.За да направите това, трябва да обърнете внимание на външния вид на кутията, нейния дизайн и артикул.

Ако пластмасата, от която е направена тубичката има дефекти неравности или неправилна структура, тогава със сигурност сте пред вас е фалшив продукт.

Етикетът от предната страна трябва да има висококачествени проследени детайли: логото на Ford е направено в плавен градиент, "слънцето" има няколко ясни ореола.

Логото на оригиналната тубичка е винаги обемно - можете лесно да го проверите, като плъзнете пръста си по него.При фалшификата е по-светло, без 3D ефект.

Текстът на задния етикет е контрастен и лесен за четене.Фалшивите продукти не могат да се похвалят с висококачествен печат, така че буквите, като правило „плуват“.

Направляващи на металорежещи

Измервателната скала отстрани на кутията, предназначена да контролира количеството масло, трябва да е гладка и прозрачна, леко да хваща дъното, но да не достига до гърлото (вижте снимката вляво)."Копието" изглежда различно (снимката вдясно).

Датата на пълнене е лазерно гравирана върху гърба на кутията.Ако е от лицевата страна, направена с обикновен печат и лесно се изтрива, това е фалшификат.

На дъното на тарата с оригинално масло има гравировка с данни за страната-производител. На фалшивката няма.

От август 2017 г. Ford въведе ново ниво на защита за своите смазочни материали.Всички петлитрови туби и 208-литрови варели с масло Ford Formula F 5W-30, произведени след 28.08.2017 г., са оборудвани със защитни холограми с уникален код.

Можете да проверите оригиналността на продукта по три начина: като изпратите SMS с код до 2420, проверите кода на уебсайта www.castrol-original.ru или като се обадите на горещата линия 8 (800) 555-00-95.Кодът може да бъде въведен и в мобилното приложение „Castrol-подбор на масло“.

Най-доброто решение, което ще позволи на собственика на автомобила да не направи грешка при избора на моторна течност е да закупи масло от голяма търговска мрежа или специализиран магазин, който има съответните разрешителни.Официалните дилъри винаги носят отговорност за качеството на продаваните стоки.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.