Характеристики и област на приложение на Dexron II

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

През втората половина на XXвек автомобилната индустрия става не само масова, но и международна.В тази връзка имало спешна нужда от класификация на автомобилните смазочни материали.

Създадени са нови стандарти не само за моторни масла, но и за трансмисионни течности.В тази статия ще разгледаме стандарта Dexron II (Dextron 2), всички версии на който са разработени в лабораторията Lubrizol, собственост на General Motors.

История на маслото Dexron

Иновативната трансмисионна смес Dexron е представена от General Motors (GM) през 1967 г. Първата версия на трансмисионната течност от GM беше призната за много успешна, което позволи да бъде пусната в масово производство година по-късно.

Към края на 1968 година масло Декстрон се е наливало във всички нови скоростни кутии на автомобилите на концерна GM.

Три години след представянето обаче компанията имала разногласия с екологичните служби.Причината е китовото масло, което е използвано в първо поколение масла Dexron като модификатор на триене.Естествено, че заради добива китовете бяха масово унищожавани.

Използването на животински мазнини било забранено, съставът на течностите бил променен.Така през 1972 г. се появяват масла Декстрон 2. Но работата не е спряна, тъй като тези смазки имат сериозен недостатък: пакетът от използвани добавки ускорява корозията на елементите на охладителната система на автоматичната трансмисия.

През 1973 г. излиза нова версия на Dexron- Dexron IID.Тези масла не причинявали корозия, но имали висока хигроскопичност, така че не издържаха толкова дълго, колкото бихме искали.

Последната версия на второто поколение Dextron - IIE - се появи през 1990 г.Актуализираните течности имат различен състав на добавките, който подобрява техните нискотемпературни свойства.Базата е променена от минерална на синтетична, което направи вискозитета на маслата по-стабилен, увеличава техния температурен диапазон и издръжливост.

След това течностите за автоматични трансмисии бяха многократно преработвани, получиха индекс III, а след това IIIG, IIIH, VI.Те започнаха да се използват не само за скоростни кутии, но и за усилватели на волана.Основните промени в състава на маслата засегнаха антиоксидантните, антипенните, антикорозионните свойства, както и качеството на базовите компоненти.

Характеристики и област на приложение на Декстрон 2

Трансмисионната течност Dexron 2 е пусната от General Motors през 1973 г.Базира се на минерално масло, получено чрез хидрокрекинг (втората група според класификацията API).Съдържаше най-малко 90% наситени въглеводороди, по-малко от 0,03% сяра, имаше вискозитетен индекс от 80 до 120. Като добавки бяха използвани инхибитори на корозия.

Производителят посочи, че е необходимо да се сменя течността на всеки 80 хиляди километра.Въпреки това, практиката показва, че още преди този период маслото се окислява и започва да причинява корозия на частите на автоматичната трансмисия, така че General Motors започва да модернизира своите продукти.

Трансмисионната течност Dexron IID е базирана на същото минерално базово масло от Група 2, но с подобрен пакет от добавки.По-специално, антикорозионните добавки предотвратяват корозия на маслените охладители на автоматични трансмисии. Въпреки това, поради факта, че вискозитетът на маслото остава на достатъчно високо ниво, в модерните трансмисионни системи започнаха да се появяват вибрации.

От 1988 г. автоматичните трансмисии с хидравлична система за управление са заменени с електронни.В тази връзка бяха необходими течности с по-нисък вискозитет, които биха осигурили по-висока скорост на пренос на сила (отклик).

Маслата Dexron IIE отговарят на тези изисквания.Те имат същата основа, но по-модерни добавки, така че се смятаха за синтетични.Най-ниската температура за тях е -30 °C (срещу -15 °C за Dexron IID).Подобрената производителност се превърна в ключ към плавното превключване на автоматичната скоростна кутия и удължения живот на маслото.

Каква е разликата между Dexron IIE и Dexron IID?

Направляващи на металорежещи

По време на работа на автоматична трансмисия практически няма разлика в експлоатационните свойства на течностите Dexron IIE и IID.Има значителни разлики между тях при ниски температури, докато кутията все още не е загряла.

Вискозитетът на Dexron IID при -40°C е 45 000 mPa s, докато този на Dexron IIE при същата температура е 20 000 mPa s.От това става ясно, че е много по-лесно за "студен" двигател да върти автоматична трансмисия с Dexron IIE.През целия експлоатационен живот свойствата на тази течност са по-стабилни поради синтетичната основа.

Dexron IIE може да замени Dexron IID на всяко оборудване (но не и обратно), тъй като не се различава по ефективността на модификаторите, но има подобрени свойства при ниска температура.

Взаимозаменяемост между Dexron II и Dexron III

Най-популярният въпрос, свързан с работата на трансмисионните течности Dexron II и Dexron III е дали могат да се смесват и да се използва едно масло вместо друго.

Течностите Dextron IIIсе различават значително от своите предшественици.Във всички отношения те имат подобрена производителност.Въпреки това, преди да напълните такова масло или да го смесите с друго, трябва да разберете какъв тип течност препоръчва автомобилният производител.Обикновено тази информация е в техническата документация на автомобила.

Циркулиращи масла

Трябва да се помни, че смесването на течности на минерална и синтетична основа не се препоръчва, за да се избегнат неблагоприятни химични реакции на добавките.

В краен случай се допуска смесване на масла Dexron II и Dexron III, произведени от един и същ производител – те имат сходен пакет добавки.

Възможно е да се добави течност от по-късен стандарт (Dextron IIIкъм DextronII), но не и обратното.Въпреки това, ако оборудването не позволява намаляване на коефициента на триене на маслото поради увеличаване на добавките, тогава Dextron IIне може да бъде заменен с Dextron III.

 Струва си да се вземат предвид и климатичните условия.Течностите Dexron II не са предназначени за студени зими, така че в северните райони трябва да се използва само Dexron III и да не се смесва с нищо.

 

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.