Кога трябва да се сменя масло в АСК

Печат

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Многoсобственици на автомобили с автоматична скорстна кутия си задават въпрос – нужно ли е да се сменя маслото в АСК и с каква периодичност да се прави това.

В статията вие ще намерите отговори и препоръки по самостоятелна смяна на трансмисионна течност.

За необходимостта от смяна на масло в АСК

Много автомобилни производители твърдят, че техните трансмисии не изискват поддръжка и маслото, напълнено в завода е за целия експлоатационен период на автомобила.Трябва обаче да се има предвид, че в Европа и Америка този период е само 3-5 години (150 хиляди километра).За други собственици на автомобили колите от тази „възраст“ се считат за почти нови.

"Поддръжката" на автоматичната скоростна кутия се осигурява от инсталирането на два магнита, които събират стружки.Разбира се, това помага да се увеличи живота на маслото, но не го почиства напълно.Ето защо собствениците на автомобили, които вярват на изявленията на производителите и не сменят трансмисионната течност са изправени пред пълна повреда на кутията.

Първите неисправности се наблюдават след 200 000 километра пробег. Близо ди 300 000 повредата на АСК е почти гарантирана.

Своевременната смяна на масло удължава експлоатациония срок на автоматичната скоростна кутия до половинмилион километра.

Макар че в масло на АСК не попадат  много отпадъци, както в моторното, все пак дългата експлоатация има своите негативни последствия.

Последствия от стареенето на трансмисионната течност

Течността за автоматична трансмисия (ATF), подобно на моторното масло се използва за смазване и охлаждане на части на автоматичната трансмисия. Предотвратява корозията на елементите и забавя тяхното износване.

Друга много важна функция на ATF е участието му в предаването на въртящия момент.Именно тази важна роля обяснява високите изисквания към трансмисионно масло за автоматични скоростни кутии.

Например, разпенването на течността, което в "механиката" води само до повишено износване на частите на скоростната кутия, в "автомата" може да доведе до повреда на кутията. Високата концентрация на метален прах и други продукти на триене в маслото води до намаляване на пропускателната способност на специалния филтър, с който са оборудвани всички автоматични трансмисии. Това натоварва много маслената помпа на автоматичната трансмисия. В резултат на това течността ATF започва да прегрява и нейните смазочни свойства стават по-малко стабилни.

Силното замърсяване с масло води до бързо износване на електромагнитните клапани- регулатори на налягането. Под въздействието на метални частици възникват неизправности в електронните компоненти на автоматичната трансмисия (например сензора за измерване на скоростта).

На качеството и ресурса на трансмисионните течности влияят много фактори, сред които:

Периодичност на смяна

Както бе отбелязано по-горе, експлоатационният живот на маслото в автоматична трансмисия зависи от условията на работа на трансмисията, „възрастта“ на автомобила, стила на шофиране и качеството на горивото.

За сравнително стари автомобили (2000г. и по-стари) средният интервал на смяна на ATF е 60 хиляди километра, за по-новите автомобили - около 80 хиляди километра.

Трудните условия на работа на автоматичните трансмисии намаляват ресурса на течността наполовина - до 30-40 хиляди километра. Рязко ускорение и внезапно спиране, неравномерна скорост на движение, лоша пътна настилка, използване на гориво със съмнително качество намаляват живота на ATF още повече (всяка точка - с 25%).

Всичко по-горе се отнася за класическите автоматични трансмисии с преобразувател на въртящия момент. Народът обаче нарича "автоматични" не само тях, но и всякакви други устройства, които не трябва да се превключват ръчно - включително CVT и "роботи".

Те имат съвсем различна конструкция и съответно различен режим на работа, а изискванията за смяна на маслото са различни. Например при CVT маслото рядко издържа повече от 60 000 км - това обикновено се посочва в "ръководството на дилъра".

Как да оценим качеството на маслото?

Пригодността на трансмисионното масло за по-нататъшна употреба може да се оцени визуално. Основните критерии за качество са цветът на течността, нейната консистенция, както и миризмата.

Абсолютно прясното масло има розов или малинов цвят. След известно време става кафяво - това е нормално. Ако обаче течността е твърде тъмна, мътна, съдържа примеси и има гранясала миризма, това означава, че е изчерпала ресурса си и трябва незабавно да бъде заменена.

Много за състоянието на кутията говори наличието на стружки на магнитите. Ако от време на време не се почисти, ефективността даже на свежо масло рязко пада.

Способи по смяна на масла в кутия-автомат

Способ 1

Извадете кутията на автоматичната скоростна кутия и излейте цялото му съдържание.Почистете тавата и магнита, издухайте със сгъстен въздух.Сменете филтъра и поставете съда на място, като използвате уплътнител или уплътнение от корк.В никакъв случай не затягайте последния (моментът на затягане трябва да бъде около 5 N / метър).

Откачете маркуча, който отива към автоматичната скоростна кутия от топлообменника (в радиатора), поставете прозрачна или гумена тръба за източване на използваната ATF в контейнер.

Налива се около 3-4 литра прясна течност.Стартирайте двигателя и добавете още ATF (1-2 бутилки).Започнете да местите лоста за избор на позиция на автоматичната трансмисия във всички позиции, като се задържате във всяка за няколко секунди.Това се прави, така че вътре в тялото на клапана да се използват възможно най-много бутала и новата течност да се разпредели равномерно.

Преминавайки през преобразувателя на въртящия момент, прясното масло ще бъде изпратено в топлообменника и ще се излее в контейнера.Наблюдавайте външния му вид - веднага щом видите, че течността е станала чиста, изключете двигателя и поставете маркуча на място.

Способ 2

Използваното трансмисионно масло се отстранява през пробката за източване на кутията.Нова течност се налива от отвора на измервателна пръчка.

Недостатъкът на този метод е невъзможността за пълно източване на маслото и рискът от повреда на уплътнението.За да актуализирате целия обем течност, процедурата трябва да се повтори няколко пъти.В този случай трябва да използвате само марково масло - това, което е напълнено и препоръчано от производителя.

Замена трансмиссионного масла через сливное отверстие

Способ 3

Този метод изисква специално оборудване, поради което се използва само в сервизите.За контрол на нивото на маслото през измервателната пръчка се вкарва тънък маркуч, през който течността се изсмуква от помпата.

Недостатъкът на този метод, както и на предишния е непълната смяна на маслото.Факт е че маркучът, когато е спуснат не опира до палета в най-ниското място.Освен това течност остава в преобразувателя на въртящия момент и радиатора.

Преимуществото на такъв способ е в отсъствието от необходимостта да се слага явтомобила на естакада и да се провежда каква да е разборка.

Способ 4

Този метод се използва от специалисти в ремонта на автоматични трансмисии.Всеки "автомат" има контур за охлаждане на маслото в радиатора на двигателя.

Маркучът, водещ от кутията към радиатора, се развива, на негово място се поставя подобен, но по-дълъг. Свободният край на маркуча се спуска в подходящ съд.Двигателят стартира и маслото се източва от помпата.След това силовия агрегат се изключва.

Първата кутия (4 л) масло се налива в автоматичната скоростна кутия през измервателната пръчка с помощта на фуния.От етапа на промиване може да се използва най-евтината течност.Двигателят стартира, маслото се източва.Едва в последния половин литър ще се забележи, че се е изчистило.

В края на всички процедури маркучът се свързва на място, излива се прясно доброкачествено масло.Нивото му се контролира от рисковете на пръчката.Двигателят стартира след зареждане на първите 3 литра.

Така се извършва най-пълната смяна на маслото и промиването на преобразувателя на въртящия момент.Освен това се измерва налягането в позиция N на автоматичната скоростна кутия.По стойността на този индикатор може да се прецени състоянието на скоростната кутия.

Колко течност следва да се налива?

В зависимост от вида на автоматичната скоростна кутия, тя може да побере различно количество масло - от 4,2 до 15,5 литра.Трябва да се има предвид, че при подмяна не се източва целият обем течност - част остава в каналите на системата.Освен това не всички кутии имат пробки за източване.Дори за частична смяна на маслото в тях е необходимо да извадите кората.

Напълно може да се смени маслото само след 2-3 подхода.

 

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.